Στο κέντρο της Κοινότητας και στο πιο ψηλό σημείο του παλαιού οικισμού ορθώνεται  η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για ένα αξιόλογο μνημείο των αρχών του 20 ου αιώνα που, όπως αναφέρουν σύγχρονοι μελετητές*, αποτελεί δείγμα όψιμης κυπριακής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με φράγκικες επιρροές.

Η εκκλησία ανεγέρθηκε στη θέση παλαιότερης εκκλησίας. Η ανέγερση της διάρκεσε λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, όπως μαρτυρεί επιγραφή της εκκλησίας, άρχισε στις 13 Απριλίου 1921 και ολοκληρώθηκε 18 Ιουλίου 1925 και έχει ως δημιουργό της τον Σάββα Ιωάννου από την Ευρύχου.

Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο των μονόκλιτων εκκλησιών. Αναλυτικότερα, οι προαναφερόμενοι μελετητές γράφουν: «Πρόκειται για μονόκλιτο ναό που καλύπτεται με τέσσερα σταυροθόλια, τα οποία στηρίζονται σε κολώνες εντοιχισμένες στο βόρειο και νότιο τοίχο. Σε αυτούς εξωτερικά σχηματίζονται αψίδες, από τις οποίες ωστόσο, διατηρείται μόνο μια (στο βόρειο τοίχο). Η εκκλησία καλύπτεται με ιδιόμορφη καμαροσκεπή. Ενσωματωμένο στη νοτιοανατολική γωνία είναι το λιτό καμπαναριό που είναι κατασκευασμένο από πέτρα και οπτόπλινθους. Σε μεταγενέστερη εποχή προστέθηκε νέο στη νοτιοδυτική γωνιά, με ρολόι στην κορυφή. Χαρακτηριστικές διακοσμητικές διαμορφώσεις στις όψεις αποτελούν η ταινία κάτω από τη στέγη και τα ανάγλυφα παράθυρα των μικρών παραθύρων του ανώτερου τμήματος. Από το ίδιο υλικό αποτελούνται οι εξωτερικές αψίδες και τα πλαίσια των θυρών και των παραθύρων του κατώτερου τμήματος»* (σ.43). 

Αξίζει να αναφερθεί πως η εκκλησία έτυχε εργασιών συντήρησης, εκ των οποίων αλλαγή δαπέδου, κατασκευή ζωναριών από σκυρόδεμα, αντικατάσταση στέγης.   Όσο αφορά στο τέμπλο του ναού και αυτό αντικαταστάθηκε από νεότερο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τους αδελφούς ΚΕΠΟΛΑ.

Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, όπως προαναφέρθηκε, υπήρχε και παλαιότερα στο χωριό. Φαίνεται μάλιστα πως προϋπήρχε του οικισμού και σ΄ αυτή οφείλει και το όνομά του.  Οι κάτοικοι του χωριού θυμούνται πολλά θαύματα του χωριού, κυρίως θαύματα που σχετίζονται με γυναίκες που δυσκολεύονταν να τεκνοποιήσουν. Θεωρείται μάλιστα ο προστάτης των γυναικών.   Πολλοί πιστοί άναβαν λαμπάδες στη χάρη του και τον παρακαλούσαν να τεκνοποιήσουν. Επίσης, πολλοί αναφέρουν πως τον είδαν να περιπλανιέται συχνά στην περιοχή του χωριού καβάλα σ’ ένα άλογο. Ένα από τα θαύματα του Αγίου που σώζεται μέσα από τις διηγήσεις των κατοίκων του χωριού σχετίζεται με μια γυναίκα που δυσκολευόταν να τεκνοποιήσει και πήγε να προσευχηθεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και να ανάψει ένα κερί. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, άναψε και ένα καντήλι στον Άγιο. Τότε, οραματίστηκε τον Άγιο να της λέει πως θα αποκτήσει ένα παιδί και θα του δώσει το όνομά του. Έτσι και έγινε. 

Πηγές:

Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Γεωργίου Καυκ.

Round & Round Magazine, τ.5,  Δεκέμβριος 2013

*Ρυθμιστικό Σχέδιο (Σχέδιο Δράσης) για τις Κοινότητες Αγία Μαρίνα (Ξυλιάτου), Άγιος Γεώργιος (Καυκάλλου), Βυζακιά και Ξυλιάτος, Προμελέτη, ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.- Μελέτες Έργων Υποδομής, Απρίλιος 2011